tirsdag den 25. september 2012

Genfrosne kinatorsk og "fiskenes hamburgerryg"

Denne uge skal jeg en tur i putsø og forhåbentligt fange lidt ørred til rygeovnen. I fredags købte jeg en norsk burlaks til koldrøgning. Den kunne lige gå an, men den var på grænsen til at blive kasseret. Det bliver sidste gang jeg køber burlaks.
Stakkels fiskeindustri, hvis der en dag kom mærkningskrav med angivelse af fiskens slagtedato!

Kvaliteten af købefisk bliver ringere og ringere og forabejdningsmetoderne stadigt mere opfindsomme. Det er efterhånden grotesk, hvad fiskeindustrien sælger os.
Læste for nyligt i denne artikel at torsk fanges i vores hjemvande. Nedfryses og fragtes til Kina, hvor de optøes og håndfilleteres. Herefter genindfryses fisken og sendes retur til frysediskene i danske supermarkeder. Her bliver er de let op til 5-6 måneder gamle, før de sælges som fødevarer til mennesker. I disse tider, hvor Co2 udleding har alles opmærksomhed, skal torsk åbenbart sejles en tur rundt om jordkloden før vi sætter tænderne i den. en medvirkende årsag er at det kun koster 1,50 kr pr. kg. at fragte fisk mellem Europa og Kina. (http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE2264486/dine-roemoerejer-bliver-pillet-i-marokko/)


Den generelle anbefaling for holdbarhed af frossen fisk er 3-6 måneder for mager fisk. Derudover er det tæt på at være barneviden at man ikke genfryser kød og fisk. Hvis du goggle ordene "genfrysning fisk", vil der være et væld af artikler der advarer imod dette. Der står en del om frysning af fisk på denne side.


Ikke nok med at vi sælges genindfrossen gammel rejsefisk. Fiskeindustrien har skævet godt til de beskidte trick med at fylde hamburgerryg, bacon og kylligenkød med saltlage. Nedenfor ser du hvordan laksfilet'er pumpes med saltlage.

Fisken kan pumpes med op til 20% saltvand. Der er ikke krav om at mærke fisken, så længe producenten holder sig under 5%. Godt 80% af den røgede laks der sælges i Danmark er stiksaltet!
Der findes større forabejdningsanlæg i bl.a. Polen, hvor saltningen foregår. Enkelte producenter i Danmark holder sig dog ikke tilbage. Fx. har virksomheden Select Salmon adskillige gange været i fødevarestyrelsens søgelys for madfusk. Herunder for stiksaltning af laks, salg af hellefisk med den farlige listeria bakterie, mærkning af Norsk laks som Skotsk. Du kan læse mere om emnet her:
http://www.esbjergnetavis.dk/news/select-salmon-pa-ny-i-fdevarestyrelsens-sgelys
http://www.bt.dk/foedevarer/afsloering-laks-pumpes-og-sproejtes-med-lage-for-at-faa-vaegten-op
http://www.food-supply.dk/article/view/25515/laksen_far_skaerpede_kvalitetskrav
http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1557971/danskerne-svigter-den-haandroegede-laks/
I mine øjne er det vanvittigt og et kedeligt resultat af markedskræfternes indflydelse på det mad vi skal spise. Det er da i orden at producenterne finder metoder til at tjene flere penge på deres produkter. Men jeg savner en lovgivning der forpligter producenterne til at mærke fisken om:
  1. Fiskens fangstdato, fangststed, forarbejdningsdato og frysedato
  2. Angivelse af om fødevaren er blevet industrielt manipuleret fx. stiksaltet
Gudskelov findes der alternativer til fiskeindustriens klamme produkter:
  • Det er stadigt muligt at købe frisk fisk hos fiskehandleren.
  • Vi lystfiskere har mulighed for selv at fange vores mad
  • Det er fuldt lovligt, at købe fisk direkte af kutteren ved din nærmeste havn.
De danske erhvervsfiskere har lavet et tiltag, hvor man kan tilmelde sig en sms tjeneste og blive varslet, før kutterne lægger til havn og sælger super frisk fisk fra havnekanten. Tjek siden http://havfriskfisk.dk/ og se om ikke der skulle være en havn i nærheden, som tilbyder en posefuld nyfangede friske fisk. Ifølge en artikel i Politiken d. 6. september 2012 handles fiskene til ca. en tredjedel af markedsprisen, når du køber dem direkte af fiskeren.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar