lørdag den 10. november 2012

Efterårets kastefiskeri efter torsk

Fladbukken 60 gr. og DGTF-fluenDet hjemlige kastefiskeri efter torsk er klart et af mine foretrukne. Det passer godt til mit temperament, for der er ikke så meget passiv ventetid. På det lette grej er det underholdende at figthe torsk. Hele tiden lurer chancen for at en virkelig stor torsk hugger.
Fiskeriet foregår fra kyst eller båd på dybder fra et par meter til 15-16 stykker. 
Når temperaturen kommer ned på de 8-10 grader, kommer torskene ind på det lave vand for at primært at æde krabber, og mange af de småfisk der lever på det lavere vand. Nogle dage er deres maver så stopfyldte af krabber, at bugen er kantet og hård at røre ved. 
Torskene har hugperioder i løbet af dagen, men navnlig den "gyldne time" omkring solnedgang er rigtig god.  
Fra kyst har jeg gode erfaringer med 28 gr. brøndum i sort/kobber. Hugormen i samme farver er en gennemløber jeg også har taget en del torsk med. På mange af kystpladserne er der grøde på bunden. Det er derfor en rigtig god ide at udskifte trekrogen til en enkeltkrog. Jeg bruger stort set altid en ophængerflue foran blinket. Til forskel fra andre sætter jeg fluen meget tæt  (ca 10 centimeter) foran blinket. Fluerne er nogle jeg selv binder på havkroge i str. 2/0. Mønstret er DGTF og varianter af juletræet. Alternativt kan man benytte en lille gummijig på 3-4 cm længde. Over halvdelen af mine torskefangster har hugget ophængeren. Jeg har fanget torsk på følgende københavnerpladser: knækket på Lynetten (ude ved vindmøllerne), molen ved indsejlingen til Lynettens Sejlklub og høfderne på den nordlige side af Tuborg Havn.

Langt de fleste torsk fanger jeg på ophængerfluen

Metoden er ligetil. Kast så langt ud du kan. Tæl hvor mange sekunder der går før blinket rammer bunden. Rul så linen ind med kontante ryk efterfulgt af en hurtigt pause, så blinket ligesom hopper hen over bunden. Er der grøde, så skal det gå lige akkurat så hurtigt, at der fiskes bundnært uden at krogen får fat i vandplanterne.
  

Fra båd benyttes blink i vægtklasse 40-100 gr. afhængigt af strøm og drivhastighed. For det meste vil et 60 gr blink være tilpas (mine foretrukne er fra venstre: Fladbukken, Wiggler, Koster, Filur og Toby).
Der kastes mod drivretningen. Blinket skal have lov at synke til bunds, hvorefter det tages rykvis ind. Indspinningshastigheden skal være hurtigere end båden driver. På denne måde vil blinket hoppe hen over bunden, hvor torsken jager sit bytte. 


Flutterbug til kræsne torsk
Torskefluer 2/0 med perleøjne
De krabbeædende torsk synes at foretrække blink og pirke i farvene rød, orange, kobber, guld og sort. Der er dage hvor torskene er "i hugget". Da er de ikke særligt kræsne og hugger på stort set alle agn. Da vil man blive overrasket over, hvor stor agn selv de allermindste torsk hugger på. Så er der de svære dage hvor torskene er "kræsne" eller uden appetit. På de svære dage har jeg bedst erfaring med mindre torskefluer, små røde grubs og flutterbugs.

I Københavnsområdet er der mulighed for at prøve kastefiskeri fra kutter med de lokale turbåde.

1 kommentar:

  1. Hej,

    Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvarSlet