mandag den 4. april 2016

På torsketur med Fulton


*Note! billedet af Fulton med Sejl er ikke fra turen, vi satte ikke sejl. Men syntes jo næsten det smukke skib med sejl skulle med.
Blogpost af Morten Hansen

Jeg var inviteret på Fisketur fra skonnerten Fulton, det blev en lidt anderledes dag, på et anderledes skib.

Hvert år går et par firmaer sammen og laver et par fisketure med Fulton. En forårs tur og en efterårs tur.

Lørdag d. 2-4 var datoen for den længe ventede forårstur.
Turene har hygge og samvær i højsædet og ikke mindst forplejningen har stort fokus.
Jeg havde ikke været med før men havde hørt om turene. Det lød super hyggeligt men ikke med de store fangster.
Nu mente en af ophavsmændene at jeg skulle med og være lidt guide for dem, så de fik flere fisk.
Jeg sagde ja tak og glædede mig.
Presset kunne dog mærkes da min vært præsenterede mig for de 30 mand og besætningen som fiskeguru. Samt jeg havde lovet hjemmefronten at der kom fisk med hjem.


Vi mødte kl 7.30 med afsejling fra Amaliekaj kl 8.00, meget smukt sted at starte sådan
 en fisketur. I den stille morgen lå det gamle træskib, alt var stille i gaderne og på kajen men da man nærmede sig det smukke skib kunne man høre at snakke gik og stemningen var god. Vi fik læsset mad og drikke ombord. Og det var ikke så lidt der skulle med, selvom vi skulle være i havn kl 15 igen.
Inden afsejling var der et par ord fra de folk der stod for turen og fra Besætning på Fulton, Sikkerhed regler osv blev gennemgået, af de gode folk på skibet.


Så var vi klar og den godt 100 år gamle 3 mastede skonnert gled ud mod sundet. alt imens morgenmaden var klar til at blive indtaget.
Det var med den helt store morgenbuffet på dækket, med alskens hjemmelavet pålæg. varme drikke, to slags fadøl for dem der var til det, og et udvalg på 5 slags morgen bitter, jo der manglede bestemt ikke noget.

Der er altid konkurrence på turene, den blev vendt og der blev fortalt røverhistorier i stride strømme i mens den skønne morgen mad blev indtaget.
Nu er Fulton jo ikke noget fiskeskib som sådan og man flytter ikke bare sådan lige rundt med et træskib i den størrelse.
Men Styrmanden fik ordre på at lytte til mig, (følte da ikke noget særligt pres)
Besætningen havde sagt at de ikke ville kostes rundt med....Og jeg skulle ærlig talt ikke spille smart eller bedrevidende over for nogen.
Men vi snakkede roligt og vendte lidt oplysninger og viden. Og så gik det helt fint resten af turen, de var faktisk ganske gode til at flytte skibet og havde tydeligvis en grundliggende vide om det at fiske fra båd. 


Den sidste tur havde givet 3-4 torsk til hele båden så jeg mente jo nok det skulle kunne gøres bedre.
Vi fik lagt skonnerten på første plads, og det var meget blandet grej der blev brugt, fra Norske håndtrisse, letteste spinnegrej til det helt helt tunge pirkegrej.
Der gik ikke mange minutter før de første sundtorsk kom op, ikke kæmper men 1,5-2 kg fisk.
Det gik roligt slag i slag men sjovt nok var de første fisk taget på tungt pirkegrej, selv stod jeg i kastesiden med klassisk kastegrej, 80g pirk og min ophænger.
Jeg kunne mærke en del utrolig forsigtige torsk og derfor var det lidt sjovt at dem der kom op blev taget på det tunge skyts.... men måske bare fordi det var det, der var klart mest af på båden.

Jeg begyndte at finde melodien og der kom nogen 2 kilos fisk i kassen, min sidemakker fik også et par stykker på kastegrej. Det var tydeligt at konkurrencen ville blive tæt, og da det ikke var ubetydelige præmier, bla gavekort til Jans lystfiskershop samt en kontant pulje, var der drillerier og kontrolvejning af fiskene.
Af tidligere nævnte grunde var det lange drev og som altid, med perioder med fint fiskeri og nogen uden det store held.
Langt de fleste fisk lå mellem 2 og 3 kg Halvvejs på turen fik jeg et par gode fisk og lå længe til at vinde.


Det var det tydeligt at dem med mindre held, holdt længere og længere pauser og der blev hygget i gennem.
Kastegrejet havde skilt sig ud som være bedst men inden dagen var omme havde næste alle fisk i baljen.

Jeg fik flere af mine fisk på ophængerfluen og havde rigtig mange følgere, flere gange med fisk der fulgte efter min agn, fra helt ude i kastet og havde ved den mange gange, hele vejen ind til skibet. Men da jeg stod i kaste siden og vi drev forholdsvis hurtigt kunne jeg ikke holde bund ved at lade pirke hænge lige ned og vippe let med den til sidst, som jeg ellers gør fra småbåd, et lille kort der bestemt er vær at spille over for sundtorsken på de dage hvor den er forsigtig.
Problemet denne skønne dag var at både vind og strøm kom fra syd og Fulton har en stor rigning vinden kan få i, så til tider og i sær, i den sidste del af turen var det svært at holde bund med 80 gram.
Det var meget blandet hvad fiskene havde i sig, men krabber, Børsteorm, og småfisk, ikke mindst hundestejler og det er nok de torsk der har spist hundestejlerne der har gået efter fluen, flere fik også torsk på kroge på sildeforfang, altså hvor torsken havde taget en sildeflue.

En time før vi sluttede kom en flot +5 kg op og jeg kom ned på den eftertragtede 2. plads...... De uskrevne regler siger nemlig at vinderen skal gi omgang på Holstein efter turen (Holstein er en Bodega på Østerbro) Ikke så få vindere, har gennem tiden, måtte konstatere at førstepladsen har været en underskudsforretning, kunne jeg forstå på de andre, hvorimod 2. pladsen for lov til at gå med sin præmie i fred og ro :)

Undervejs var der også det store hovedmåltid, en fantastisk kartoffelmos med en kødsovs jeg ikke har smagt mage, jeg ved ikke hvor mange kør, stykker bacon, hele svampe og hvor mange timer der var lagt i det, men jeg ved det ikke var få!

Turen måtte siges at være en succes, dejligt vejr, fantastisk humør og denne gang, fisk til de fleste. Jeg vil skyde på at der kom små 100 torsk op ca, en del af folkene ombord vil man heller ikke fornærme ved at sige at de ikke er de meste rutinerede fiskere ...., jeg selv var så beskeden at fange flest med 8 stk.

Og så var det altså som sagt en tur med hygge, mad og drikke i højsædet. Og så er det bare specielt at stå på en Skonnerten der for 100 år siden sejlede på Nordatlanten, hvor den blandt andet sejlede med klipfisk fra Newfoundland til Spanien..... Og som sidenhen i 70'erne og 80'erne har været "opdragelses anstalt for unge" Da Mogens Frohn Nielsen var skipper.


En skøn fisketur sluttede hvor den startede, ved Amalie kaj. På vej ind gennem havnen, bliver man ofre for de mange kameraer fra folk der skal ha et billede af det gammelt træskib der er på vej ind i København. Det er en del af turen. Ved Kajen var der præmieoverrækkelse og jeg skulle desværre direkte videre men de fleste skulle fejre deres fangster og fortælle røverhistorier om den store der røg af og skylle det hele ned i den dunkle belysning på Holstein.
En anderledes fisketur med helt perfekte rammer var slut og jeg følte jeg havde gjort mit. Og jeg kunne kun takke mange gange for at komme med denne dejlige dag på det skønne Sund. 

Mvh og tak Morten HansenIngen kommentarer:

Send en kommentar