lørdag den 10. januar 2015

Fede flydedragter

Nu starter det kolde vinterhalvår. Så er det  tid til at finde sin gamle dragt frem af gemmerne eller overveje at skaffe sig en ny. 

Flydedragterne er primært beregnet til brug på havet. På kutterture eller i småbåd, men mange molefiskere, sø og isfiskere har også taget flydedragten til sig.

Flydedragten skal have en god hætte og halskrave, der kan skærme mod vinterhavets iskolde vind.
Hvilke krav vi bør stille til dragten? Flydedragten skal naturligvis kunne holde os flydende i vand. Den skal være vandtæt, den skal kunne holde os varm og den skal føles behagelig at have på. Den skal være formgivet så der er stor bevægelighed. Dens overflade skal være robust og modstandsdygtig overfor snavs. Det skal være et hurtigttørrende textil. Den skal have store brugbare lommer og en hætte og halskrave, der kan skærme mod vinterhavets iskolde vind.

En flydedragt består i bund og grund et yderlag af vandtæt nylonstof. Et thermolag af varmeisolerende skum med opdrift og samt et indvendigt foer. Netop skummet er afgørende for dragtens egenskaber. Har man prøvet de billigste dragter, ved man at de er lavet med et ret stift skum. Det gør dem ufleksible at have på og hæmmer bevægeligheden. 

For Stubs-fiskeudstyr.dk har jeg testet 2015 nyhederne fra Imax. Flydedragten Imax Nautex og den todelte åndbare dragt Imax Aquabreathe. Dragterne skiller sig ud fra øvrige dragter på design og funktion - ikke bare lidt. Her er tale om smarte dragter der minder om dyre sejldragter og moderne skitøj.

Lad os starte med heldragten Imax Nautex. Dragten er en letvægtsflydedragt som vejer kun vejer 2 kg. Producenten beskriver dragten således:

 • Conforming to the CE & International ISO 12402-5 Standards
 • Very lightweight of under 2kg
 • Heavy duty 100% polyamide shell fabric with 100% waterproofness of more than 10.000mm
 • Low density foam interlining giving unrivalled thermal protection
 • Soft 100% polyamide lining
 • Heavy duty 2-way front zip with double storm fillets
 • High inner fleece-lined collar
 • Detachable and adjustable thermo insulated hood with wide firm peak
 • Inner neoprene cuffs w/outer Velcro adjustment
 • Big high quality reflectors on hood, shoulder, bottom sleeve
 • 2 chest box pockets and 2 lower fleece-lined side pockets
 • Inside zipper Napoleon pocket
 • 2 inner zipper pockets
 • Velcro adjustment at bottom leg
 • Mesh fabric last inside 6cm of bottom leg allowing water to run out
Det første indtryk af dragten er dens forfriskende design. Hvor størstedelen af dragterne på markedet er grå/orange/rød kombinationer, så har Imax brugt blå og hvid. Dragten er let at komme i. Der er neopren manchetter ved håndled og udvendige velcroremme til justering. Halskraven er foret med fleece, så den både føles blød og varmeisolerende på samme tid. Når først hele dragten er på, mærkes det at den er en del lettere end de fleste andre dragter. 
Pasformen har de godt styr på hos Imax. Man kan bukke sig helt ned og sidde på hug uden problemer. Designet i det de kalder "Anglers Cut" dvs. ar ærmerne er tilpas løse og rummelige, så man kan tage et kæmpesving med armene når der skal kastes. 
Ydermaterialet er polyamid og opgivet til 100% vandtæthed og 10.000 mm vandsøjletryk. 
Den kraftige tovejs lynlås gør det noget lettere (for drenge) at tisse, uden man behøver tage dragten halvt eller helt af. Der er gode store yderlommer. Sidelommerne er foret med fleece så man kan varme fingrene i lommen. 


I forhold til andre dragter i denne priskategori, er Nautex dragten virkelig behageligt blød at have på. Det lette skummateriale føles blødt og er på ingen måde stift. På trods af at skummet er meget let, er der ingen problemer med at holde varmen i en Nautex flydedragt. 

Køb dragten tilpas stor så der er plads til varmt tøj og fri bevægelighed
Dragten blev testet en blæsende decemberdag på øresund. Efter en hel dags bådfiskeri  er jeg godt tilfreds. Den har et frisk design og det er en virkelig god kvalitetsflydedragt. Nok den bedste den bedste i sin prisklasse. I skrivende stund kan den erhverves hos www.stubs-fiskeudstyr.dk for 898,-

For 600 kr mere, kan du hos stubs-fiskeudstyr.dk opgradere til den todelte åndbare dragt Aquabreathe. Den lækreste dragt jeg har prøvet.
Imax beskriver dragten med disse ord
•Two-piece 50N flotation suit
• Durable 75x150D "Soft Touch" pongee exterior that is 100% waterproof to over 10 000 mm
• Soft 210T taffeta polyester interior
• Ergonomic, adjustable hood allows you to have unimpeded visibility in all situations
• Terrific design and cut to ensure free movement
• Adjustable belt with a quick buckle on the jacket
• Durable reinforcements on the elbows, shoulders, knees and bottom
• Hand-warming pockets with zippers
• Very well reflecting seams
• High-quality 3M reflector tape
• Whistle with a string
• CE and ISO 12402-5 certified 

Dette er en ultimativ fed dragt. Den er stilren og veldesignet i sit rå sort/hvide look. Imax har brugt superlette materialer, som får dragten til at føles fjerlet. 


Det er temmeligt praktisk at en dragt er todelt. På lune dage kan man smide jakken. Det er supernemt, hvis man skal skifte trøje osv. 
Dragtens åndbarhed gør at du slipper for kondensvand i dragten. 

Lad os starte med bukserne. Der er de nødvendige justeringmuligheder, bl.a. ved anklerne som kan strammes til. Selerne er naturligvis justerbare. Første gang du tager dem på, bruger du et øjeblik på at tilpasse dem din størrelse - så vil de altid sidde godt. 

Bukserne er tilpas løse så man kan sidde på hug uden at det strammer nogen steder. Knæ og buksebag er syet med forstærket
materiale. Der er skrålommer samt sidelommer på lårene.

Opdriftmaterialet sidder i jakken. Det er ikke til megen hjælp, hvis jakken glider op over dit hoved hvis du skulle ryge i vandet. Derfor skal jakken fastgøres til benene med stropper. De smarte tropper klikkes let om lårene og er på ingen måde generende eller i vejen. Desuden medfølger der et et bælte, som også sikrer at jakken bliver hvor den skal, såfremt uheldet er ude.Jakken sidder PERFEKT. Halskraven er foret med blød fleece og går dejligt højt op, så nakke og hals er godt beskyttet mod kolde vindpust. 
Imax har gjort meget ud af hætten, som kan justeres så den sidder tæt og perfekt. Den beskytter dit ansigt og hovede mod kulde og blæst. 
Ærmerne har håndledsmanchet af neopren. Det lukker godt af mod kulde og mod indtrængende koldt vand, hvis uheldet skulle være ude.
I det hele taget er dragten super fleksibel med utallige muligheder for at tilpasning. 
Jakken er dejligt lang så den varmer ned over enden. Vi testede dragten i god vind på en decemberdag, hvor temperaturen var lige omkring frysepunktet. 


Jeg lyver ikke når jeg siger at jeg er helt vild med denne dragt. Ydermaterialet er noget meget blød nylonvæv. Den vejer intet fylder intet og der er fuld bevægelighed. Den holder fint varmen og beskytter som den skal mod vind og vejr. Det er superfedt at man kan smide jakken når der lige er brug for det.

Der er sket meget siden vi fiskede i Islandsk sweater og orange regntøj om vinteren. 
Jeg skulle lige vænne mig til at fiske i så "pænt tøj". Hvis ikke der stod EXPERT OCEANIC EQUIPMENT på skulderen, ville man ikke lige tro at det er en flydedragt beregnet til fiskebrug.


___________

VIGTIGT VIGTIGT VIGTIGT

En flydedragt giver dig betydeligt højere sikkerhed en end almindeligt thermotøj. Fordi det holder dig flydende i overfladen. Den må dog ikke sammenlignes med, og kan ikke erstatte en redningsvest !
 • Når det er rigtigt koldt så er tricket at tage flere lag tøj på. Helst noget åndbart kunststof fx. skiundertøj, træningsdragt, fleece og uld. Jo koldere des flere lag. Derfor bør du vælge dragten i en størrelse så den er rummelig og har plads til et lag tøj eller to indenunder. 
 • Efter fisketuren bør du skylle dragten i ferskvand. Nemmest er det at tage den på og tage den med i brusebad. Her skyller du saltvand og snask af dragten.
 • Når dragten skal vaskes, så følg anvisningerne på dragten. Mange dragter tåler 40 grader maskinvask. Brug et mildt vaskemiddel - helst et beregnet til åndbare membraner og goretex. (fås i Outdoor butikker fx. Friluftsland og Spejdersport). Dragten vaskes alene. Det er vigtigt at du lukker alle lynlåse og velcrolukninger. Hvis dragten er plettet af fiskesnaks og blod, kan du smøre Vanish på pletterne. Det plejer at tage det meste. Hvis dragten lugter, så kom en vaskebold med ufortyndet rodalon i maskinen sammen med dragten. Det desinficerer dragten og fjerner al lugt. Du skal IKKE bruge skyllemiddel. Har du brugt almindeligt vaskemiddel så imprægner dragten med et middel beregnet til goretex og åndbart vandtæt kunststof (Outdoor butikker). 
 • En flydedragt kan redde dig ved kortere ophold i iskoldt vand. Den beskytter dig ikke mod underafkøling ved længere ophold i koldt vand. Skulle du ryge i vandet så sørg omgående for at lukke af for vandet ved alle dragtens åbninger (hals, håndled og ankler)
 • En flydedragt vil ikke vende dig så dit hoved er over vand ved bevidstløshed. Derfor anbefales at man supplerer med en redningsvest.
 • I sommerhalvåret opbevares dragten tørt og ventileret. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar