onsdag den 21. august 2013

Sværdfiskene i danske farvande

Tanken om storvildtfisk i sundet får fiskfeberen til at dryppe fra panden og nogle af os får et fjernt drømmende blik i øjnene. Tænk om man kunne ...

Jeg har modtaget et ubekræftet tip om at en 32 kg sværdfisk skulle være gået i et bundgarn i Køge Bugt her i august måned.

Et af denne blogs mest populære indlæg, er beretningen om sværdfisken der gik i et garn i Lommabugten sidste år.
Var sværdfisken fra Lommabugten så en enlig svale? Næppe. 
  • I 2010 var det en fritidsfisker fra Sakskøbing der fik en en uventet sværdfisk i sine garn. Det var så anden gang på 2 år at der observeredes sværdfisk i Sakskøbing fjord. 
  • Udover sværdfiskene der går i garn bliver en del fundet døde i fjordene. Nøjagtigt som de årlige beretninger om hvaler, der årligt farer vild i fjordenes lave vand. 

Ifølge Fiskeatlasset, er der registreret 84 fund/fangster af sværdfisk i perioden 1643 til 2010. I de senere år er det 1-3 eksemplarer, der årligt fanges eller findes døde på kysten.

Biolog Jens P. Jeppesen, Øresundsakvariet, beskriver gentagne observationer at springende hornfiskestimer, og forklarer dette med at større rovfisk jager dem. Det er observeret ved Roskilde Fjord, Nord for Kronborg, omkring Hven, samt i det sydlige sund, hvor jeg selv har set hornfiskene piske jaget afsted, som små raketter i overfladevandet.Kilde: Statens Naturhistoriske Museum / fiskeatlas
Stigende vandtemperaturer skulle ifølge denne artikel være årsag til at sværdfiskene kommer. Det forklarer dog ikke de historiske fangster langt tilbage i tiden. 
Den oplagte forklaring er nærmere, at fiskene finde hertil med de varmere strømme og ved at følge stimer af deres byttefisk. 
De optræder samme måneder som makrellerne gæster DK, så det er oplagt at forestille sig strejfere der følger makrelstimerne mod nord.

I år er fænomenet allerede observeret  i det sydlige sund. Skipper Anders på Kastrup2 har to gange på forskellige postitioner, set makrelstimer der panisk springer fri af vandet under flugt. I samme periode ser en af mine venner det gentage sig. Denne gang ved vindmøllerne udfor København.

Det er sikkert og vidst - der er noget stort og grumt dernede. Det besøger os hvert år og lige nu er det højsæson...
1 kommentar:

  1. Hej jeg har selv set en stor stime hornfisk springe op af vandet lige foran min båd med en stor mørk skygge efter sig. Dette foregik i efteråret sidste år i sejlrenden mellem saltholm og kastrup havn. Hornfiskene var oppe over vandet 3 gange og jeg så skyggen 2 gange, det var helt vindstille uden bølger, derfor var skyggen nem at se. Skyggen viste sig at være en stor sæl, den killede op af vanden med en hornfisk på tværs i munden. Så desværre ikke en sværdfisk :-(

    SvarSlet