lørdag den 3. august 2019

Torskefiskeri i sommervarmen

Selvom du ikke møder de største torsk på det lavere vand, er bulefiskeri på lavt vand noget af det mest underholdende fiskeri du kan opleve i sundet. Du fisker med med let grej, flexible stænger, tynde liner og lette hjul. Du vil oplevende overraskende fightvillige fisk der tager udløb. Du vil klukle og muligvis hvine om kap med dit hjul under disse fights. For det er virkeligt virkelig sjovt, hektisk, og aktivt fiskeri der repræsenterer de bedste sider af vores vidunderlige hobby.

"..båden glider hen over en 2 meter høj mur af torsk"
Der hvor jeg fisker, har torskene i foråret været underligt fraværende ift. de tidligere år. Jeg har haft et par fæle nulture, hvor der er brugt en del benzin og masser af timer med øjnene fæstnet på ekkoloddet - altså det tomme ekkolod, hvor ingen fisk var at se. Bevares, der er da kommet et par enkelte fisk op på kastefiskeri, men turene vil blive husket for smukke solnedgange og godt selskab, frem for godt fiskeri. De fleste fisk stod, ifølge andres rapporter, ved pladserne på skrænterne omkring Middelgrunden. Min tidligere "fiskebaggård", hvor den sydlige torskestamme samler sig hvert  forår og forsommer.


Men her efter sommerferien har vejret og de lyse aftener budt på muligheden for et par fyraftensture.
D. 23 juli var jeg afsted første gang. Det var en dejlig sommervarm med 26 graders varme. Endelig efter nogen tids søgning, fandt jeg endelig torskene et sted der er nyt for mig. Først lidt prikker på loddet og så BUM. Båden glider ned over en stor massiv 2 meter høj mur af torsk nederst på ekkoloddet. Den 62 gr. tunge orange jig blev søsat. Den nåede kun halvvejs til bunden, før en torsk var steget op og havde hugget den i midtvandet. Det blev til et par herlige timers fiskeri, med med ca. 25 torsk oppe at vende, før det stilnede af ved 19:30 tiden.

En særlig fornøjelse var det at dagens største fisk, 5 kg., huggede på en fin gammel ABU Rick, som jeg havde restaureret og malet en af vinterens mørke aftener. Udover den fangede jeg afsindigt godt på en jig i samme farve.
5 kilo torsk på repainted ABU Rick - Made in Sweden


Dagen efter var var vejret endnu mere fantastisk. 32 gr. vindstille og fuld sol.
Denne gang havde jeg fået godt selskab af fiskevennerne Frederico og Christine ombord.

På det spejlblanke vand kom vi hurtigt frem på pladsen. Nu var det spændende om der stadigt stod torsk?
Ved det første stop blev alle 3 stænger flekset i bund. De var der og der var mange.

Fiskene var fuldfede og i fantastisk god stand. Deres bug var fuld af krabber og så er, gul, orange, røde og sort endeagn brandgode farver.
Disse dage var ingen undtagelse. Jeg fiskede for det meste med en orange/guld farvet tobis jig. Den virkede præcis efter hensigten. 

Torskene var i den grad i hugget. Præcis som den forgående dag, var der ingen forsigtige yderlige krogninger, Torskene gik til den og huggede kontant og dybt på vores agn.Til tider slugte de agnen så dybt, at det var besværligt at afkroge dem. Til tider svømmede de op i vandet og tog agnen inden den nåede bunden.

Da vi havde pladsen for os, selv blev stimen ikke forstyrret. Derfor kunne vi drive over igen og igen og fiske på den et par timer.

Som dagen før,  døde fiskeriet langsomt hen mellem 19:30-20:00. Huglysten faldt dramatisk og fiskene spredtes langsomt, til der kun var fragmenter af stimen tilbage at se på ekkoloddet. På dette tidspunkt står solen lavt og begge dage blev der overskyet.
En sandsynlig forklaring kan være at dette får fiskenene til at spredes og svømme ud og "plukke krabber i nærområdet ?Genudsæt - genudsæt - der er fisk nok
Når fiskeriet er så godt genudsættes stort set alle fisk. Der vil være enkelte der bliver kroget så dybt, så fisken skades og ikke bør genudsættes. Disse er de eneste jeg beholder. Afhængigt af antallet kan det være et at jeg ved turens afslutning, supplerer op og beholder et par enkelte mere.

Nederst på siden kan du finde et par råd omkring fight, skånsom genudsætning og håndtering af den fangst du vil have med hjem.

Efter disse 2 ture var det pga job og vind ikke muligt for mig at komme på vandet. Så kom mandag d. 29. juli med en fantastisk vejrudsigt. Masser af varme, fuld sol og nul vind. Fiskemakker Dennis ventede mig i havnen i fin og nyvasket båd. Tak!

Man skal passe på med at have for høje forventninger. Det er så nemt at blive skuffet, men i dette vejr kunne det kun blive en succes - uanset om ville kunne finde fisk igen. Fravær af vind gav spejlblankt vand, 28 graders sol og en perfekt drivhastighed på 0.8 knob.
En glædelig overraskelse ventede os. Fiskene stod samme sted, og de var blevet til mange flere. En "ok" torskebule på et par hundrede m2 og til tider helt op til 4 meter i højden i det 19 meter dybe vand.  Omkring hovedstimen trak mindre klatter af fisk. Men også hvor loddet blot viste ren bund, var der jagende solitærtorsk og det var ofte større torsk.

Med andre ord var vi havnet midt et vaskægte sommer torske Bonanza ["fiskeri, som når alle popcornene i gryden popper på én gang"]. 
Ikke bare var der mange - de var jagende og hugvillige i en grad man sjældent oplever. Herunder kan du se et par fisk der har "inhaleret" den 17 cm lange jig, så dybt at den ikke var synlig udenfor kæften. En af fiskene havde slugt den helt ned i maven så INTET andet en line var synlig i svælget! Det har jeg kun set denne ene gang.

Med en målrettet indsats og hurtigt fiskeri fik vi fisk i hvert drev. Hurtigt til bunden, hurtig fight, hurtig genudsætning og så forfra.

Midt i dette torske frenzy meldte en rødspætte med stor selvtillid sig ind i kampen. Efter to små nyk med stangspidsen huggede den klokkerent på jiggen og blev kroget helt rent. Efter et par hurtige billeder blev den gendudsat, slog vredt med halen og og svømmede lynhurtigt til bunden.

Som de andre dage gik fiskeriet langsomt i stå, da solen stillede sig lavt.

På 3 timer nåede vi at fange og genudsætte små 100 torsk. Vennerne i nabobåden gjorde det mindst lige så godt.
En klart mindeværdig aften der vil blive refereret til et par gange fremover.

På Bonanza turen var gennemsnits størrelsen  ca. 1,5 kg. Ingen meget mindre og kun enkelte større 

D. 1. august blev der igen hul i vejrudsigten så vinden tillod en fyraftenstur. Med min gode fiskemakker Charlotte skulle stedet lige testes igen.
Kursen blev sat mod det punkt på plotteren, der efterhånden var helt sortmalet af de mange spor over spottet. Nu havde fiskene stået her i 10 dage. Dog var fiskeriet væsentligt ændret. For første gang oplevede vi fiskene hugge forsigtigt, puffe til agnen og nippe i gummihalen. Så langt flere "tilbud" og kontakter med fisk som vi ikke fik kroget. Der var ikke så mange fisk at øjne på loddet. Bulerne stod i mindre klatter og tegnede slet ikke så massivt som under de andre ture. Gennemsnittet af de fisk vi fik til at hugge var noget mindre. Vi fik store pæne torsk op, men de huggede i periferien og med afstand fra bulen.

Lidt råd om grej, fiskeri, catch-and-release og håndtering af fangsten i sommerheden

Hvad du har brug for:
  1. En god turbåd med dygtig skipper og det held der skal til, for at være på det rigtige sted den rigtige dag. 
  2. Let bådkastegrej. Dvs. 6-9 fod stænger med en kastevægt i området 30-100 gr. 
  3. Fastspolehjul i str. 3000-4000 og med fletline omkring 0.15.
  4. Endeagnen er enten kastepirke eller gummijigs i farverne rød/gul, rød/sort, omkring 30-100 gr.. Hav lidt af hvert med, så du kan holde bunden ved varierende drivhastighed og strøm.
  5. Thermoboks med is. Fisken skal ligge på is senest 10 minutter efter den forlader vandet. Ellers kan du glemme alt om at hjembringe torsk på en 30gr. varm sommerdag.
  6. Solcreme, kasket og rigeligt at drikke.
          Husker du disse ting er du godt klædt på til en vindunderlig tur


Når alt er klart, sejles der til fiskepladserne og så skal der søges.
I sommervarmen, ultimo juli, er det en god ide at søge i områder med 15-20 meters dybde. Gerne omkring skrænter, toppe og fordybninger, er steder hvor torskene elsker at opholde sig.
Når fiskene er fundet skal der stoppes på rette tid og sted så timingen bevirker at din pirk/jig synker ned og lander i stimen.
Herefter er resten let nok. Ned til bunden og så går der sjældent længe før der er fisk på. Oftest masser af fisk og langt flere end du har brug for. Så de fleste fisk vil derfor blive genudsat.
På en god dag, bør du kun beholde de få krogskadede fisk og supplere op med at par stykker til husholdningen under fiskeriets afslutning.
Glem alt om ophængere og forfang. Det vil resultere i et kaos af sammenfiltrede og beskadigede torsk og din kvote vil være opfyldt på turens første 5 minutter.

Fiskene bør du fighte hårdt og hurtigt, så de udmattes mindst muligt og er friske til en hurtig genudsætning.
Fisk som skal beholdes, strubeskæres med de samme og lægges i en spand med et vådt klæde over, for at beskytte dem mod varmen. Efter ca. 5 minutter renser og filetere jeg dem. Så pakkes de, 2-4 fileter i en frostpose, og kommes straks på is i køleboksen.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar