mandag den 13. januar 2014

Ødelæggende sandsugning på Disken


Edit. Jeg har d. 20. januar kontaktet  NCC og Naturstyrelsen. Udfra nye oplysninger er jeg blevet opmærksom på et par misvisende fejl ved det oprindelige indlæg. Det er hermed rettet.

Den seneste tid er der konstateret intensiv råstofudvinding på Disken. Som det ses af nedenstående billeder er ødelæggelserne i gang (10. januar 2014). Hvis sugningen fortsætter i dette omfang er det en reel trussel mod stedets unikke biodiversitet.  
Disken er levested og yngleplads for en en masse arter og huser mindre og følsomme populationer at sundets sjældnere fisk. Bl.a. fladfiskene (inkl. slethvar og tunge), som stortrives på den fine muslingebund. 
De nedestående billeder indikere slæbesugning. Slæbesugning er mere skånsom end stiksugning, men stadigt mere ødelæggende for bundlaget end trawlfiskeri (som længe har været forbudt i sundet) "...Hvis man stiksuger sand op fra havbunden, efterlader det huller med iltsvind, hvor intet liv kan leve. Og hvis man slæbesuger, kan man risikere at ødelægge de områder, hvor fiskene gyder, da de kræver, at områderne ikke ændrer sig for meget..." (Havbiolog ved Greenpeace: Hanne Lyng Winter)

Man må håbe at lystfiskerorganisationerne bliver opmærksomme på dette og kan tage sagen op i naturklagenævn og hvor det ellers måtte være relevant. Spørgsmålet er bare om det allerede er for sent.

Edit: Der er nu startet en underskriftindsamling her http://www.skrivunder.net/stop_odelaggelse_af_disken_i_oresund

Erhvervsfisker Max, fra fiskefartøjet Jamik Vedbæk har delt disse AIS billeder, som viser den igangværende og omfattende sandsugning. Billederne er taget d. 10 januar og indikerer igangværende slæbesugning.
Protester fra borgere og erhvervsfiskere, har midlertidigt standset en planlagt sandsugning udfor Vedbæk havn. Du kan læse mere om dette her http://www.sn.dk/rudersdal/greenpeace-bekymret-for-sandsugning-ved-havn/artikel/367404#.UtPH31KURGQ

De to sager om udvinding i Vedbæk og Disken har intet at gøre med hinanden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar